Pruyssen levert veel verschillende soorten, maten en kleuren leien. Een eigenschap van leien is dat deze zowel voor dakbedekking, als voor gevelbekleding kan worden gebruikt. We onderscheiden hier vezelcement- en natuurleien. Met name de natuurleien kunnen generaties lang mee.

Lei is één van de meest natuurlijke materialen binnen ons aanbod. Leien zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Door de interessante eigenschappen kan deze oplossing als dakbedekking, maar ook als gevelbekleding worden toegepast. Bij Pruyssen leveren en monteren we vezelcement- en natuurleien.

Lei: het materiaal

Het materiaal lei is van nature gesteente afkomstig van afzettingen en stollingen. Dit bouwmateriaal is dus door druk of hitte op geheel natuurlijke wijze ontstaan. Dit gesteente kan vervolgens gemakkelijk worden gespleten tot meerdere dunne platen. Op deze manier ontstaan de leistenen die wij gebruiken voor dakbedekking en gevelbekleding.

Waar bij vezelcement leien allerlei kleuren denkbaar zijn, zijn we bij natuurleien logischerwijs afhankelijk van de natuur. Maar wist u dat ook natuurleien in verschillende kleuren bestaan? Ook dat is een geheel natuurlijk proces. Waar koolstof in het materiaal zorgt voor een meer zwarte of grijze kleur, zorgt ijzer voor de tinten blauw, groen en rood.

Sterke, natuurlijke eigenschappen

Leien zijn dus een mooi product uit de natuur en hebben door de interessante eigenschappen verschillende toepassingsmogelijkheden.

Het materiaal is ten eerste bestand tegen water, zuur, licht en zeelucht. Door weer en wind zal het materiaal haar mooie eigenschappen en uitstraling behouden. Leisteen is onbrandbaar en vorstbestendig. Daarnaast zijn leien een zeer duurzame én milieuvriendelijke keuze. Dit komt door de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, maar ook door het feit dat ze vele levensjaren mee gaan.

Natuurleien

De natuurleien zijn in hoofdzaak een zogenoemd metamorf gesteente wat is ontstaan uit leem-afzettingen. Dit mooie stukje natuur halen we helaas niet uit eigen land. De natuurleien worden uit een groot aantal landen gewonnen. Populair zijn Zuid- en Noord-Wales, Spanje, Duitsland, Argentinië, Canada, Brazilië, Afrika, China en Amerika.

Omdat deze leien een natuurproduct zijn, zijn we voor de maat en soort afhankelijk van de groeve waar de leien vandaan komen. Bij Pruyssen werken wij prettig samen met importeur Lei Import.

Lei Import

Vezelcement leien

Een variant op dit natuurproduct zijn de vezelcement leien. Deze zijn vervaardigd uit een mengsel van cement en minerale vezels. Deze variant is verkrijgbaar in veel verschillende maten, kleuren en uitvoeringen.

Voor onze vezelcement leien zijn wij onze partners Cedral(Eternit) en SVK erg dankbaar. Beide partijen zijn gerenommeerd fabrikant van vezelcement producten. Pruyssen is dan ook een trotse dealer van beide fabrikanten. Enkele veel gebruikte typen van dit product zijn Alterna, Boronda, New Stonit, Ardonit, Fasonit en Montana.

Uitvoering door Pruyssen: van een leien dakje

Wanneer u kiest voor Pruyssen, kunt u er van uit gaan dat de uitvoering van een leien dakje zal gaan. Wist u trouwens dat deze uitspraak afkomstig is van het mooie en gladde oppervlak van het materiaal? Een object glijdt daar namelijk gemakkelijk van af.

Vraagt u zich af of dit een geschikte oplossing is of dat wij voor uw project eerder onze golfplaten of stalen dakpanelen adviseren? Neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee en adviseren waar nodig.

Contact opnemen